Teroristické útoky v roce 2016



Hledáte bezpečnou dovolenou? Některá místa na to asi nebudou zcela vhodná, pro Vám přinášíme přehled největších teroristických útoku ve velkých městech za rok 2016.

Přestože se bezpečnostní složky po celém světe snaží na maximum, fanatici si najdou vždy nové způsobit jak zaútočit. Zřejmě novou módou mezi teroristy je zřejmě srážení lidí nákladním auty v rušných částích velkých měst. K takovému útoku není třeba žádných speciálních zbraní a o to snažší je provést je.

22. března - Teroristické útoky v Bruselu
Tento den ráno se v Belgickém Bruselu odpálili hned tři sebevražední atentátníci. Hlavním cílem útoků bylo mezinárodní letiště a stanice metra jménem Maelbeek. Výsledek? 34 lidí žemřelo a téměř 350 dalších osob bylo zraněno, to jsou astronomická čísla. Jediné pozitivum že, že čtvrtému atentítníkovi se nezadařilo odpálit, ztráty tedy mohli být mnohem větší.

12. června - Útok v gay klubu v Americké Floridě
Ani Americe se útoky islámských radikálů nevyhýbají. V americkém Měste Orlandu devětadvacetiletý Omar Mateen zaútočil v nočním podniku střelnými zbraněmi. Výsledek? Zemřelo 50 lidí a dalších 53 lidí bylo zraněno.

28. června - Útok na letiště v Istanbulu
Turecko je zemí, kde jsou teroristické útoky velmi časté. Ten z 28. června byl ale výjímečné rozsáhlý. Při výbuchu na Atatürkově letišti zemřelo 45 lidí a dalších 250 utrpělo zranění.

14. červenec - Útok na Den Bastilly
14. červenec je ve Francii velký svátek, který oslavuje významnou historickou údálost. Minulý rok ale tento den získal zcela jinou pachuť. Poprvé ve velkém měřítku teroristy napadlo že není třeba výbušnin a střelných zbraní a postačí obyčejné nákladní auto. Po najetí do oslavujícího davu zůstalo na místě 85 mrtvých a přes 200 zraněných.

19. prosince - Vánoční trhy v Berlíně
Podobná situace jako ve Francii se opakovala v Německém hlavním městě při Vánočních trzích. Anis Amri také najel kamionem do davu lidí na Vánočních trzích. Obětí tohoto útoku bylo 12 a dalších více jak 50 zraněných osob. Poprvé se také tento rok stal obětí teroristického útoku občan České republiky.