Nejčastější zdravotní problémy na dovolené



Pokud jste se vrátili z exotické dovolené kde jste nezažili žádné zdravotní problémy (případně následné po návratu) měli jste velké štěstí, které většina cestovatelů nemá. Čím exotičtější zemi jste navštívili, tím vetší je šance že Vás potkají i exotické zdravotní problémy. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Střevní potíže


Střevní potíže patří určitě k nejčastějším problémům. Bolest břicha, průjmy nebo i vážnější komplikace mohou značně zkazit Vaši dovolenou, zároveň však jde o tu méně vážnou možnost problémů. Tyto potíže Vás mohou potkat témeř kdekoliv mimo "západní svět"- Afrika (často Tunisko), Jižní Amerika (Nikaragua, Kostarika) nebo Asie (Vietnam, Thajsko). Důvodů můž být více, nejčastěji jde o bakterie nebo v horším případě parazity. V těchto zemích je horší hygienická situace, což k nakažení přispívá. Asi nejvyhlášenější je v tomto ohledu Egypt a jeho "Faraonova pomsta".

Jak se problémům vyhnout? Dbejte na zvýšenou hygientu, nikdy nepijde vodu z kohoutku, nepoužívejte led a potraviny konzumujte jen po dákladné tepelné úpravě.

Malárie


Méně častou ale o to vážnější nemocí je malárie. Opět tento problém hrozí na mnoha místech, ve velké části Afriky, Asie i Střední a Jížní Amerika. Přenašečem této nemoci je komár Anofeles. Pokud se nemoc neléčí, v mnoha případech může vést až ke smrti. V Evropě na malárii zemře více než 100 lidí. Často je nemoc zaměňována s chřipkou (10 a více dnů po návratu). Pokud na sobě takové příznaky po návratu z exotické dovolené pozorujete, raději vyhledejte lékaře.

Jak se malárii vyhnout? Pokud vyrážíte do potenciálně nebezpečné oblasti, sežeňte si antimalarika. Ty se užívají před dovolenou, v jejím průběhu a i po návratu a výrazně sníží šanci na jakékoliv problémy.

Žlutá zimnice


Žlutá zimnice je další životu nebezpečnou nemocí která nás může ohrožovat v Africe a Jižní americe. Opět jde o nemoc přenášenou hmyzem. Proti této nemoci ale existuje očkování, jehož účinky zůstávjí na celý život.

Jak se žluté zimnici vyhnout? Pokud cestujete do ohrožené oblasti, rozhodně se nechte očkovat.

Žloutenka typu A


Takzvaná nemoc špinavých rukou nás může zaskočit kdekoliv. Nejčastěji nás ohrožuje v důsledku špatné hygieny nebo po konzumaci znečistěných potravin nebo vody (ledu).

Jak se žloutence vyhnout? Stejně jako u střevních potíží, dbejte na zvýšenou hygientu, nikdy nepijde vodu z kohoutku, nepoužívejte led a potraviny konzumujte jen po dákladné tepelné úpravě. Nejlepší ochranou je však včasné očkování.