Nejnebezpečnější země světa pro rok 2019



Tak jako každý rok, zveřejňuje organizace International SOS mapu bezpečnosti států na celém světě. Díky tomu můžete přehledně vidět, kterým regionům je vhodné se při plánování vaší budoucí cesty vyhnout.

Nebezpečnost jednotlivých zemí je vypočítána podle bezpečnostních a zdravotních rizik, kromě toho organizace zahrnuje také například nehodovost na silnicích. Různé úrovně bezpečnosti nejsou pouze v rámci celého státu, ale mohou být různé i v jednotlivých regionech země (například Donbas proti zbytku Ukrajiny).

Podle očekávání je nejlepší bezpečnostní situace v severní Evropě a také na Islandu. Výborně je na tom ale prakticky celá Evropa i Serverní Amerika.

Nejhorší je naopak situace v Africe, více jak polovina afrických zemí je označena jako Velmi nebo Extrémně nebezpečná. Na vrcholu žebříčku těch nejméně bezpečných je Libie a Somálsko. Za víceméně bezpečné se v Africe dají prohlásit pouze Maroko a Senegal.

Kromě Afriky jsou velmi nebezpečnými regiony také Blízký východ a Střední Amerika (zejména určité části Mexika) a Venezuela kde je velmi nestabilní politická situace. Světlou vyjímkou Jižní Ameriky je například Ekvádor.

Celou interaktní mapu naleznete na této stránce.